Olika sorters kosmetik, Uncategorized

Ge din hud de bästa förutsättningarna i vinter

Vinterns kyla, vind och torra luft är tufft mot huden, och torr, irriterad hud kan ge dig mycket obehag. Genom att anpassa sättet du rengör och återfuktar din hud kan du slippa besvär.

Anpassa din hudvårdsrutin efter årstiden

Många tror att en och samma hudvårdsrutin fungerar under hela året. Så är inte fallet. De svenska årstiderna har olika klimat och det är stor skillnad på sommar och vinter. Sommaren bjuder på solsken och värme, medan vinterns mörka dagar antingen är blöta och regniga eller blåsigt kalla. Du måste anpassa dina hudvårdsprodukter efter årstiden. Under vintermånaderna blir din hud lätt torr och irriterad eftersom kroppen naturliga fetthinna tunnas ut i kall och torr luft. Hud som stramar, känns fnasig och röd, eller kliar är tecken på att den har blivit torr.

Vintertid är det torrt både inne och ute, så det går inte att undvika. Det innebär att du behöver produkter som är fetare än de du normalt använder. Produkter som innehåller olja, fuktbindande ämnen som karbamid, eller glycerin bör få ta plats i ditt badrumsskåp så fort det blir kallt ute. Det kan innebära en del nya inköp, men många apotek har erbjudanden på produkter som passar för den kallare årstiden. Till exempel har apoteket Hjärtat rabattkod som du kan använda.

Rengör din hud på rätt sätt

Vatten torkat ut din hud, så genom att tvätta huden mer sällan skyddar du den bättre mot att torka ut. Duscha och bada inte mer än du verkligen behöver och använd en ansiktsrengöring du inte behöver skölja bort med vatten. Använd bad- och duscholja när du tvättar dig. Olja löser effektivt upp smuts samtidigt som den bidrar till att återfukta huden. Till ansiktet kan du använda en rengöringslotion som du kan torka bort med bomull eller tvättlapp. Framförallt ska du undvika att använda tvål, både när du tvättar kropp och ansikte. Tvålen torkar snabbt ut huden. När du väljer handtvål ska du köpa en som är mild och oparfymerad.

Var generös med återfuktningen och smörj ofta

När det gäller återfuktning kan du använda både lotions och krämer. Båda sorterna är fuktighetsbevarande, men är olika i konsistensen. Lotions är tunna och tränger snabbt in i huden. Krämer är feta och tjockare i konsistensen. Om du väljer en lotion måste du smörja oftare än om du använder en kräm, men om du har svårt för den feta känslan är det ett bra alternativ.

Om din hud är så torr att den kliar måste du försöka låta bli. Om du kliar skadar du huden ännu mer. Smörj istället en extra gång och se till att den del av kroppen som kliar är skyddad mot väder och vind samtidigt som området inte är för varmt. Glöm inte händerna! Händerna är extra utsatta under vintern och kan behöva smörjas in flera gånger per dag. Om du har väldigt torra händer kan du ha med dig en liten tub med handkräm i väskan eller fickan, så att du kan smörja händerna varje gång du tvättat dem.