Smink och miljötänk

Kosmetik – Ett lyft för skönheten

Kosmetik kallas även för smink eller makeup och många använder kosmetika dagligen i syfte att lyfta fram ansiktet och försköna utseendet. Kosmetikbranschen har många ledande och populära sminkmärken världen över. Kosmetika kan dölja rodnader, skapa spännande färgkontraster, få huden att se slät ut och framhäva drag.

Kosmetik och dess funktioner

En fuktgivande ansiktskräm är en viktig bas innan man applicerar smink. Nästa steg i en makeup är en foundation. En foundation är ett smink som ska jämna ut hudtonen och dölja ojämnheter och till exempel märken i ansiktet. Foundation kommer i flytande, fast eller en mousseliknande form. Ihop med en foundation, använder många ett puder ovanpå för att få en fin finish.

Kosmetik på marknaden tillverkas även som rougepuder till kinderna, ögonskuggor i olika färgpaletter eller pennor som använda både till läppar, ögon eller ögonbryn. Om man inte är van att lägga en snygg makeup, finn det smarta tips på makeup för nybörjare som man enkelt kan följa. Kosmetika blir allt mer avancerad med funktioner där man kan använda till exempel en highligher. En highlighter används för att visuellt skulptera ansiktet och framhäva vissa drag. Det finns en allt större medvetenhet om att kosmetika testas på djur, därför väljer allt fler till exempel veganskt smink. I Europa finns det en lag inom EU som förbjuder sminktester på djur sedan 2013. Att ta hand om ansiktet är viktigt precis som att ta hand om kroppen. Ibland kan man till exempel ha överflödigt fett på kroppen som lägger sig på fel ställen. Precis som med kosmetika till ansiktet där man skulpterar med smink, kan man unna sig en professionell fettsugning och även skulptera kroppen som man vill!

Grön kosmetik för miljön

Då man ser både en ökad trend men även miljömedvetenhet inom många branscher, inkluderas även kosmetikabranschen. Allt fler konsumenter väljer ekologiskt, miljövänligt smink som ej testats på djur. Det finns många bra tips på miljövänligt smink och många märken marknadsför sig som ekologiska och cruelty-free. Kosmetik som räknas som ekologiskt smink innehåller biologiskt nedbrytbara ämnen och är certifierade enligt ECOCERT, Bra Miljöval eller till exempel Svanenmärkt. Att göra sig vacker med smink som skonar djur och natur, är ett sätt att bidra till en mycket bättre värld!