Smink och miljötänk

Kosmetisk kirurgi av bröst

Kosmetik är allt från smink till krämer och är ett av de mest vinstdrivande produktionsområdena i världen, vilket beror på att människor gillar att känna sig vackra. Men ibland upplever vi att smink och andra skönhetsmedel inte räcker till att ge oss det utseende vi strävar efter – då kan estetisk kirurgi vara ett alternativ – alltså ett plastikkirurgiskt ingrepp.

I den här artikeln ska vi skriva specifikt om bröstförstoring och vad olika implantat innehåller och dess form.

Olika typer av bröstkirurgi

De flesta tänker på silikon när operation av bröst nämns. Men faktum är att det även finns andra ingrepp som är koncentrerade till bysten – som till exempel bröstreduktion och bröstlyft. Samtliga operationer är till för att ge ett mer estetiskt tilltalande bröstområde. När det kommer till bröstförstoring, vilket kanske ändå är vanligast, finns det även olika typer av implantat som har olika för- och nackdelar.

Olika typer av implantat

  • Silikonimplantat – dessa implantat finns i hela fem generationer sedan 1960-talet och har en naturlig form, som exempelvis den nya produktserien implantat på https://motiva.health/se/ har. Silikonimplantaten har stundom haft dåligt rykte då de ibland börjat läcka, men med dagens generation silikonimplantat finns ingen sådan risk.
  • Koksaltsimplantat – fördelen med koksalt är att det inte innehåller något främmande ämne för kroppen, det kommer då tas emot bättre av kroppen under läkningstiden. Koksaltsimplantat har dock ett hölje av silikon och tenderar att skvalpa och vika sig – främst på magrare personer.

Olika former på implantaten

Utöver implantatens innehåll varierar de även i form, då alla kroppar inte passar med just en typ av bröstmodell. De två vanligaste formerna är;

  • Rund form – dessa implantat är som de låter runda. Dessa ger brösten en mjuk och symmetrisk form.
  • Teardrop form – till skillnad från de runda implantaten är dessa formade som en tårdroppe, för att ge ett mer naturligt resultat.

Om du har svårt att välja mellan dessa två är det bäst att rådfråga en kirurg, men du kan också utgå från vad dy tycker är snyggast, eller vilken form dina bröst har från början.