Olika sorters kosmetik

En fin bas

Att ha en jämn och fin hudton är något vi alla vill ha. Men ofta är det tvärtom när man tittar sig i spegeln. Huden är glåmig och trött. Påsarna är synliga under ögonen och vissa områden är röda. Men det finns sätt att trolla fram den jämna huden vi vill ha!

Har man mycket röda partier eller synliga mörka ringar under ögonen kan det vara en god idé att använda sig av färgkorrigering innan man applicerar sin foundation. Med färgkorrigering menas att man använder sig av olika färger för att dölja sina skönhetsfel. Rött motverkar till exempel blåa, mörka ringar under ögonen och grönt motverkar röda partier i ansiktet. Detta ser såklart inte klokt ut om du inte applicerar en foundation efteråt.

Att hitta en foundation som passar dig och din hudton kan vara svårt. Ofta behöver man hjälp och det kan vara en god idé att fråga en utbildad make-up artist om råd. Foundations kommer i alla nyanser och prisklasser och oftast finns det någon som passar alla. Den kan appliceras med både en borste eller en beautyblender. Använd det som passar dig bäst.

För att sedan få din foundation att hålla sig på plats hela dagen är det bra att applicera ett puder ovanpå. Detta för att låsa fast foundationen och hindra den från att glida av. Puder finns både som transparent, vilket betyder genomskinligt, eller som färgat. Väljer man ett färgat bör man se till att det matchar nyansen på foundationen.

Tycker man nu att huden ser för platt ut kan man applicera en rouge. En rouge gör kinderna rosiga och gör att man ser fräschare ut. Det kan vara en bra idé att välja en nyans som är ganska nära din naturliga färg på kinderna. Då ser det inte konstigt ut ifall den röda nyansen på dina kinder lyser igenom din foundation. Det finns både helt matta rouge och de som har lite lyster i sig. Du kan prova dig fram och känna vad du tycker om.

Vill man lägga till ännu mer textur till sin bas kan man lägga till contour. Att applicera en contourprodukt innebär att du framhäver vissa detaljer i ditt ansikte. Det kan vara kindbenen och till exempel näsan. Det finns både creme- och pudercontour. Om du är nybörjare inom detta område kan en pudervariant rekommenderas. Den är oftast lättare att arbeta ut och gör att skarpa kanter syns mindre. Precis som alla andra sminkprodukter finns det olika prisklasser och märken för contour.

För att avsluta en bra basmakeup basmakeup kan det vara bra att måla ögonfransarna med en volymgivande mascara för att framhäva ögonen samt att lägga lite glans i läpparna. Antingen ett vanligt cerat eller ett läppglans fungerar bra.