Olika sorters kosmetik

Bli fräsch på riktigt

Det är säkert inte någon som har undgått att det finns olika kemikalier tillsatta i de produkter som du använder för att fräscha upp dig med. I allt från schampo och tvål till hudkräm och smink, finns dessa tillsatser som inte alls är bra för din hälsa och framför allt inte för miljön. Det finns många goda råd och tips på hur du ska bära dig åt för att kunna göra det som är bäst för dig och miljön.

Värstingar i hudkrämer

När det är dags att köpa en hudkräm och du tittar på innehållsförteckningen finns det många långa och svåra ord. Bakom dessa ingredienser finns det ämnen som kan störa dina hormoner, ge allergier och skada miljön. Annars går det alltid att välja miljömärkta hudkrämer.

Det finns fyra skadliga ämnen som är helt och hållet tillåtna att ha i hudkrämer och andra produkter.

  • Hormonstörande – dessa är bland annat Bensopenone 1 och 3, Propylparaben och Cyklomethicone
  • PFAS – är ett ämne som ska stå emot fett, smuts och vatten, några av dessa heter Ammonium C6-16, Polytef och Perflourononyl dimethicone. Dessa ämnen bryts aldrig ner eller försvinner och har visat sig ge skador på organ i olika studier.
  • Plastpartiklar – som används för att ge en skrubbande effekt, ge konsistens eller som utfyllnad. Bland dessa hittar man ämnen såsom Nylon, Acrylate/Styrene copoplymer och Polyethylene.
  • Allergiframkallande – då är det oftast de olika parfymämnena som ger allergiska reaktioner som kontaktallergi som ger eksem och gör ont och kliar. Några doftämnen är Linonene, Citral och Farnesol och allt som allt finns det 26 doftämnen som är värst och dessa ska vara med i innehållsförteckningen på produkten.

Gör egna produkter

För att vara hundra procent säker på att produkter är fräscha, går det att följa olika

recept på att göra ditt eget läppbalsam, deo och hudvårdsprodukter. För att vara riktigt miljömedveten använder du ekologiska ingredienser när det är dags att tillverka dina egna produkter för att du ska kunna känna dig fräsch. Att ge sig själv lite eko-smink kan vara trevligt när man har något att fira. Varför inte unna sig det till födelsedagen eller när man har pluggat till högskoleprovet och gjort ett bra resultat?

Läppbalsam

Det krävs inga konstigheter för att göra ditt egen läppbalsam och det blir dessutom riktigt lyxigt också. Ingredienserna du behöver är bivax, kakaosmör och en olja av mandel, kokos eller raps. Du blandar alla ingredienserna i en skål, för att smälta allt över ett vattenbad. Rör om tills allt är smält, sedan är det bara att hälla upp i tomma cerathylsor eller en burk och låt det svalna. Klart att använda!

Det finns fler recept på egna produkter som går att hitta på nätet!