Olika sorters kosmetik, Uncategorized

Att sola med smink

Tillhör du dem som är osäker på om du kan sola med smink eller inte? Är du en av dem som fått höra att smink kan bränna fast i huden, eller orsaka hudcancer eller andra allvarliga hudskador?

Då ska du fortsätta läsa.

Är det farligt att sola sminkad?

Själva sminket i sig är inte farligt på så sätt att det kan orsaka allvarliga brännskador eller sjukdomar på huden. Däremot är det så att smink ofta innehåller olika sorters oljor och fetter som kan härskna i den värmande solen.

Att någonting härsknar innebär att fetter bryts ner till mindre beståndsdelar som ofta luktar och smakar illa. Vanligt är att matvaror rika på fett härsknar om de står framme i solen för länge, som exempelvis smör. När smör härsknar bildas smörsyra, som är en så kallad karboxylsyra som luktar surt och illa.

Vilket slags smink är bäst att använda?

Det bästa man kan göra om man önskar använda smink i solen är att använda mineralsmink. Visserligen kan vanlig foundation och puder delvis hindra solens UV-strålar från att nå huden, men de kan också bidra till en fläckig och ojämn solbränna eftersom sminket smälter i värmen. Därmed gror bakterier, som i sin tur ökar risken för bland annat akne och oren hy.

Lösningen är alltså mineralpuder, som i sig själv har en naturlig SPF (solskyddsfaktor) och låter huden andas bättre. Under sommarhalvåret rekommenderas därför mineralsmink, då vanligt smink täpper till porerna i mycket högre utsträckning. Ett mineralpuder med inbyggd solskyddsfaktor är det bästa alternativet. Dock bör man låta huden andas helt med jämna mellanrum, för att slippa problem med ojämn solbränna och oren hy.

Återfuktning är A och O

Efter en hel dag ute i solen har huden utsatts för stark påfrestning av UV-strålningen. Därför är det extra viktigt att vårda huden lite extra under natten. Fukt och lugnande ingredienser som hjälper huden att återhämta sig är A och O. Använd gärna ett nattserum i kombination med ett balanserande kosttillskott för maximal effekt. Nattserum finns som veganskt, icke djurtestat och parfymfritt och innehåller naturliga näringsämnen som stimulerar cellförnyelse under natten.

I Sverige är de flesta sminkprodukter som finns på marknaden skonsamma för huden. På sommaren finns det ett stort utbud torra produkter, som puder, mineralfoundation, torra ögonskuggor, rouge i puderform och/eller solpuder. En vattenfast foundation, eyeliner och/eller mascara är att föredra om man ska bada.

För att tvätta bort det vattenfasta sminket behövs bra sminkborttagning. Droppa lite på en bomullspad, håll den mot ögat och låt den verka några sekunder. Dra sedan padsen neråt, över kinden. Denna procedur löser upp sminket utan att lämna några rester i ögat. Sminkborttagning som innehåller grönt te har mängder av antioxidanter som hjälper till att skydda mot bland annat åldrande. Det har också stark motståndskraft mot solens strålar.