Olika sorters kosmetik, Smink och miljötänk

Att testa kosmetika på djur

Människan har länge använt djur som försökskaniner. Att testa smink är inget undantag. Det har testats allt ifrån hårfärg, nagellack, massageoljor och raklödder på försvarslösa djur. Allt för att se hur de skulle reagera. Det har använts i syfte för att förbättra kvaliteten på smink och andra kosmetiska produkter som är ämnat för oss människor.

Många protestgrupper har demonstrerat för djurens rättigheter men har oftast blivit tystade av stora företag. 2013 kom det dock en lag som förbjöd att djurtesta smink inom EU. Olika länder har olika krav. I Sverige ökar trycket för att smink ska sluta djurtestas och många slutar att handla av specifika märken som fortfarande testar helt eller delvis på levande varelser.

Detta gör att intresset för bland annat veganskt smink ökar kraftigt.

Det är inte bara kosmetik som testas på djur. Det förekommer även tester på livsmedel, målarfärg och rengöringsprodukter. Här gäller helt andra reglar än för kosmetik och som fortfarande är godkända inom EU.

Produkter som är djurtestade får fortfarande lov att sälja smink till europeiska länder kosmetikatester under vissa krav. Produkten får inte vara testad inom EU. Produkter som tidigare har djurtestats inom EU får fortfarande säljas.