Smink och miljötänk

Vad innehåller sminket?

Att smink och kosmetiska produkter innehåller kemikalier är knappast någon nyhet. Vi vet att det är långt ifrån naturligt. Men hur påverkar det oss egentligen? Vet vi vad vi lägger direkt på huden? Det finns smink som är okej att använda, som är veganskt och naturligt. Sedan finns det smink som är fullproppat med onödiga ämnen som egentligen gör mer skada än nytta. Det har varit många och långa diskussioner om huruvida sminka kan vara cancerframkallande eller inte.

Många sminkföretag som är väl etablerade betalar dyra summor för att få behålla skadliga ämnen i sina produkter. Ett ämne som tidigare har varit förbjudit i smink är ämnet PHMB, som ofta används som konserveringsmedel i smink. Även om ämnet idag inte är olagligt avråder experterna ändå att använda det. Experterna säger fortfarande att ämnet kan ha en cancerframkallande egenskap.

Ett märke som verkar kringgå detta är sminkjätten Estee Lauder. Varje år lägger företaget miljoner kronor på att bland annat påverka EU-kommissionen, genom lobbying. EU-kommissionen bestämmer bland annat vilka ämnen som får användas i produkter och inte. Estee Lauder esteelauder äger även andra stora sminkmärken som bland andra MAC, Too Faced och Clinique.

Lägger man stora summor pengar på smink och andra kosmetiska produkter borde det vara självklart att de inte innehåller massa skadliga ämnen. I olika sminkprodukter finns en del ämnen som man egentligen vet för lite om men ändå använder. Det är ingen som vet hur det påverkar huden på lång sikt eftersom ingen forskat om det. Men man använder de ändå.

Självklart är det inte bara smink som foundation och concealer som innehåller olämpliga ämnen. De förekommer även i bland annat nagellack och diverse olika bodylotions.

Något som man bör vara uppmärksam på är innehållsförteckningen. Om en produkt till exempel saknar en innehållsförteckning kan det vara en god idé att låta bli att köpa den. Något man bör vara särskilt vaksam på är okända märken eller billiga märken som säljs i lågprisvaruhus.

Om du själv fick bestämma skulle du antagligen inte frivillig applicera skadliga produkter direkt på din hy varje dag. Tyvärr gör många detta helt omedvetna om vad deras produkt egentligen innehåller. Bara för att man köper en vara med ett väletablerat namn betyder inte det att den produkten inte innehåller något dåligt.

Som konsument har man rätt att vara skeptisk och ifrågasättande när det kommer till sin hy. Men man har också ett eget ansvar att läsa på innehållsförteckningen och se vad en vara egentligen innehåller. Det gäller allt inom skönhet och kosmetik. Vet man att man har känslig hy eller en lätt irriterad hårbotten är man ofta noga med vad man använder. Detta borde vara lika självklart vid valet av till exempel deodorant, parfym och olika typer av bodylotions och handkrämer.