Smink och miljötänk

Skapa en perfekt selfielook

När vi tittar i våra flöden är det lätt att tro att alla har porslinshy, perfekt välvda ögonbryn och skarpa kindben. Sociala medier är fullt av välsminkade och polerade ansikten. Oftast används ett antal olika digitala filter för att skapa den perfekta ytan. Men för att få till den perfekta selfien behöver du inte använda filter – med smink kan du skapa en snygg fotolook utan att behöva retuschera i efterhand. Oberoende av om du vill ha ett snyggt Instagramflöde eller ska ta den perfekta bilden till elitsinglar finns smarta knep som får dig att stråla.

Basen är viktigast

För att få fram en porslinhy gäller att grunda rätt. Börja med en primer som mattar ner och applicera sedan din favoritfoundation med borste, svamp eller fingrarna. I verkliga livet fungerar oftast en lätt, transparent och lystergivande bas bäst men för foto gäller det att täcka lite mer. Använd en mer pigmenterad och matt variant för att få en bra canvas för resten av din look. Har du rodnader eller plitor du vill dölja följer du upp med concealer.

Lyft fram det viktigaste

Oberoende av ansiktsform finns det delar av ansiktet som är extra viktiga att lyfta fram. För att markera näsa, kindben och haka använder du en matt bronzer och en skimrande highlighter. Bronzern används för att skapa skuggor under kindbenen, vid sidan av näsan, under hakan och vid tinningarna. Omvänt används highlightern för att lyfta fram kindbenen och näsans form. Att forma ansiktet med skuggor och skimmer kallas för contouring. För att lyckas behöver du sudda ut alla skarvar ordentligt så att färgerna smälter in i ansiktet. Avsluta med ett rouge i rosa nyans över kinderna.

Ögonbryn och ögon

Pricken över i:et är markerade bryn och ögon. Utgå från brynens naturliga form och förstärk med ögonbrynspenna, gel eller skugga. Om du har glesa bryn finns fibergel som adderar volym. För att få till bra bilder kan ögonen markeras mer än du skulle känna dig bekväm med i verkligheten. Använd en hudfärgad ögonpenna på nedre vattenlinjen för att skapa illusionen av större ögon. Lösögonfransar är snyggt men kan vara svårt att få till – en förlängande och volymgivande mascara fungerar nästan lika bra.

Låt läpparna prata

Beroende på vilken look du vill ha kan läpparna vara neutrala eller mörkare. Det finns en uppsjö av läppstiftnyanser och det gäller att prova sig fram för att hitta den perfekta nyansen. För att få till läppformen används läppenna för konturerna. Om du är stadig på hand kan du applicera stiftet direkt från hylsan men en smalare pensel ger bättre kontroll.

Tänk på ljuset

När du är klar med din look gäller det att föreviga den på bästa sätt. A och O för att få en bra bild är ljuset. Använd gärna dagsljus men undvik direkt solljus. Hitta en neutral bakgrund och fota loss.