Smink och miljötänk

Mikroplaster i kosmetika

Att smink innehåller de mest konstiga ämnen vet vi redan. Men visste du att vissa kosmetiska produkter också innehåller mikroplaster? Tidigare har det varit mindre uppmärksammat vad denna mikroplasten har för betydelse för miljön. Nu vet vi att de produkter som innehåller mikroplaster kommer att behöva ändra sitt innehåll. Mikroplaster i olika produkter håller på att förbjudas.

Produkter som är särskilt uppmärksammade när det kommer till mikroplaster mikroplaster är produkter man sköljer av eller spottar ut omgående. Det rör sig om till exempel tandkräm och olika typer av bodyscrubs och andra produkter med en exfolierande effekt. Ofta är det bland annat mikroplast som utgör den exfolierande känslan och som vi sedan spolar av oss i duschen eller över handfatet.

Även om vi har reningsverk som tar hand om det vatten vi gör av med räcker det inte. De hinner inte och kan inte fånga upp alla dessa små mikroplaster som till slut når havet. Varje år landar flera ton mikroplaster i havet och påverkar både växtriket och djurlivet.

Det är inte alltid vi känner att det finns mikroplast i en produkt. Ibland känns det som sandkorn och exfoliering, till exempel som en scrub. Men det finns de produkter som inte känns korniga men ändå innehåller denna mikroplast. Exempel på sådana produkter är tandkräm och raklödder. Andra gånger kan de tillsättas i en produkt enbart för att det blir vackert. Detta sker framförallt i en del olika highlighters. De mikroplaster som tillsätts i en highlighter är där på grund av att de glittrar och ser vackert ut. Men även sådana små partiklar av mikroplaster tvättas till slut av och spolas ut i havet.

Givetvis har produkterna testats. Men testen har varit för att se hur vi människor blir påverkade av en längre tids användning. Ofta är det ingen fara. Något som däremot inte har testats är just hur mikroplasterna påverkar vår natur och framförallt våra hav. Då partiklarna är så små är det inte alla fiskar som ser det. Men de minsta fiskarna kan missta mikroplaster för mat. Mikroplasterna kan även fasta i fisken gälar och göra dem undernärda. Det kan även påverka fiskarnas förmåga att föröka sig.

Så nästa gång du överväger att köpa en ny exfolierande produkt, läs innehållsförteckningen. Både för din egen och miljöns skull.