Smink och miljötänk

Måsten i sminkväskan

Utbudet av sminkprodukter har aldrig varit större. De stora kosmetikamärken levererar nya, innovativa produkter på löpande band samtidigt som nya, mindre

märken etableras på marknaden. I sminkdjungeln av nyskapande produkter som lovar guld och gröna skogar finns det några nyckelprodukter som är måsten i sminkväskan.

Pigga ögon med mascara

Det snabbaste sättet att pigga upp utseendet är att applicera mascara på ögonfransarna. Den första kommersiella mascaran lanserades på mitten av 1800-talet och idag är mascaran en av de mest älskade sminkprodukterna. För många kvinnor är mascaran den absolut viktigaste produkten i necessären. Ögonfransarna blir fylligare, längre och mer definierade tack vare denna sminkprodukt. En bra mascara för att ögonen ser större och piggare ut vilket är den främsta anledningen till dess popularitet. Det är viktigt att välja en mascara som passar ens ändamål eftersom olika mascaror ger olika effekt på utseendet. Det går att skapa en naturlig look såväl som en dramatisk glammig look. Svart är den vanligaste färgen följt av brun. Det finns även mer färgglada varianter som blå och grön för de som gillar att sätta färg på tillvaron. Det finns även vattenfasta mascaror som är populärt att använda på sommaren vid bad. Det finns med andra ord mascaror för alla smaker och tillfällen. En ögonfransböjare kan med fördel användas innan mascaran appliceras för den som vill ha en extra pigghetseffekt.

Perfekt hy med foundation

Mascaran är ögonsminkets okrönta drottning, men när det kommer till att bassmink är det mer omdebatterat vilken produkt som är vinnaren. Det finns ett stort utbud av produkter för att ge en illusion av perfekt hy. Foundation, concealer, puder, rouge, bronzer, BB-kräm, primer, contouring, CC-kräm och highlighter är bara några exempel på basprodukter. Den gemensamma nämnaren för dessa är att de alla används för att skapa en jämnare och fräschare hy. Många av dessa är hudfärgade vilket gör att det kan vara svårt att veta vad som skillnaden. En foundation anses av många vara den viktigaste basprodukten. Den används över hela ansiktet för att täcka ojämnheter och ge en jämnare hudton. Nyansen bör vara i samma ton som huden för att ge ett naturligt resultat.

Inramat ansikte med ögonbrynspenna

Ögonbrynen ramar in ansiktet och gör ögonsminket komplett. Med markerade bryn blir blicken mer intensiv. För att uppnå ett naturligt resultat är det viktigt att ha bra ögonbrynssmink. Det finns många olika varianter, bland annat penna, kräm, skugga och gelé. Den populäraste ögonbrynsprodukten, som dessutom är den bästa för nybörjaren, är ögonbrynspennan. Med en bra penna i rätt nyans är det enkelt att skapa snygga ögonbryn. En bryn-penna är dessutom det snabbaste sättet att skapa välformade bryn. Det är viktigt att välja en färg som ligger nära den naturliga hårfärgen för att skapa ett så naturligt resultat som möjligt.