Smink och miljötänk

Kosmetiska behandlingar

Kosmetika har länge kännetecknats som enbart sminkprodukter i alla dess former. Men ordet kosmetika är lika omnämnt inom skönhetsindustrin, då flertalet behandlingar anses som kosmetiska. Men vad innebär en kosmetisk behandling och finns det några exempel. Vi reder ut detta i den här artikeln.

Kosmetisk behandling utan knivens inblandning

En skönhetsbehandling eller en kosmetisk behandling räknas i dagens tal som ett ingrepp av icke-kirurgisk omfattning. Det vill säga – man tar i vanliga fall inte till kniven för att uppnå förväntat resultat. Istället kan andra redskap och maskiner användas, såsom en fillerspruta, en lasermaskin eller en kryopenna. Kosmetiska behandlingar ger sällan upphov till ärr och gör dem det så är det i mycket liten omfattning. Ett bra exempel på detta är åderbråcksbehandling som kan åtgärda slingrande vener på benen med skuminjektioner eller en laserbehandling. Dåtidens stripping är i stort sett helt ute ur bilden, då den gav fula ärr och relativt lång återhämtningstid.

De vanligaste kosmetiska behandlingarna

Förutom exemplet ovan med åderbråcksbehandling, är antirynkingrepp något av de större estetiska eller kosmetiska ingreppen som sker i dagsläget. Botox och fillers blir nästan mer regel än undantag när man närmar sig medelåldern, för att diminuera kråksparkarna eller bekymmersrynkan i pannan. Laserbehandlingar är andra typer som både kan ersätta ansiktslyft, kirurgiska operationer och injektioner. Det kan också bleka, förminska och reducera ärr, bruna fläckar och bristningar.

Estetiska tandbehandlingar

De flesta av oss tycker att hud, hår och tänder är de allra viktigaste delarna att ta hand om. Antalet estetiska tandingrepp eller behandlingar har dessutom ökat markant och idag finns det ett flertal metoder att betala för om man vill få ett kritvitt och jämnt bett. Tandblekning är den mest kända metoden där både laser och blekningsgel är vanliga. Många tandläkare lovordar laserblekning, men metoden ger i stort sett lika vita tänder som en stark gel. Fördelen är dock att det tar betydligt kortare tid än att sitta och bleka med gel.

Kosmetisk tatuering för ansikte och kropp

Det har givits tillkänna att svenskarna är världens mest tatuerade folk. Men vad skiljer en vanlig tatuering från en kosmetisk sådan? En kosmetisk tatuering görs för att förstärka någonting eller ge intryck av att något som inte finns där, numera existerar. Inom den estetiska skönhetsvården är tatuering av ögonbryn, läppar och bröstvårtor det vanligaste. Det sistnämnda är vanligt hos bröstcancerpatienter som har gjort en bröstoperation efter att ha förlorat ett eller två bröst i samband med cancer, men som inte längre har någon bröstvårta. Med rätt behandlare och metod kan man tatuera in en bröstvårta som ser mycket naturtrogen ut. Vid kosmetiska tatueringar i ansiktet, för att förstärka ett obefintligt ögonbryn eller liknande, måste man ofta göra om behandlingen inom 1-3 år, eftersom bläcket bleknar bort snabbare än vid en vanlig tatuering.