Smink och miljötänk

Gör din egen hudvård

Det finns många olika sätt att ta hand om sin hud. Först och främst gäller det att lära känna sin egen hud. För den som vill göra något extra går det att göra egen hudvård som är helt anpassad efter den egna huden. Det är varken svårt eller dyrt. Första gången behöver givetvis mycket införskaffas och kostnaden kan komma att bli lite högre eftersom de baser som behövs behöver köpas in.

Välj kvalitativa baser

Första gången egen hudvård ska göras kan det vara bra att välja ett recept som är helt fettbaserat. Det går att göra vattenbaserad eller fettbaserad. Även om den vattenbaserade har en bas av vatten kräver den fett. Det innebär att det krävs en mer avancerad process eftersom ett emulgeringsmedel som gör att fett och vatten kan binda sig måste tillsättas. För att göra det enkelt är det bättre att välja en helt fettbaserad variant. De vanligaste baserna brukar vara sheasmör, kakaosmör, kokosolja eller bivax. Det kan vara bra att mixa två stycken för att få till en bra konsistens, beroende på vad det är som ska göras. Omättade fetter som avokadoolja eller mandelolja kan också vara bra att lägga till.

Tillsätt verksamma ämnen och dofter

För att kunna få en bra effekt av den hudvård du tillverkar kan det vara bra att välja ett verksamt passande ämne. Det kan bestå av en eterisk olja eller någon annan form av ört. När det kommer till att använda örter som inte är i form av olja är det viktigt att vara noga med tillverkningen. Läs på ordentligt innan du påbörjar själva tillverkningen och följ de instruktionerna som finns i receptet noga. Kom ihåg att det är första gången och det kan vara bra att ha en extra uppsättning med råvaror om det skulle gå fel någonstans på vägen. För att få längre hållbarhet på din produkt kan det vara bra att införskaffa e-vitamin. Genom att tillsätta vitaminet kommer du att öka hållbarheten och kunna ta del av produkten längre. Mättade fetter ger längre hållbarhet än om du tillsätter omättade.

Egen hårvård

Det går även att tillverka sin egen hårvård. Vid stora problem, till exempel vid håravfall eller hudproblem, är det att rekommendera hjälp genom en behandling med prp, som är en professionell beprövad behandlingsmetod.

Den egna hårvården passar bra för att få ett mer skinande och fylligt hår. Dessutom kommer det att vara roligt att det går att skapa egna dofter. För att få till riktigt bra produkter kan det krävas träning, men det går snabbt att känna sig som ett proffs. Det bästa är alltid att välja ekologiska produkter för sin tillverkning. Resultaten kommer att bli bättre och du undviker en massa skadliga ämnen.